WWW.DEHATICO.IR
با مصرف لبنیات و سبزیجات به جنگ آنفلوآنزا بروید


1394/08/19
با مصرف لبنیات و سبزیجات به جنگ آنفلوآنزا بروید





با لبنیات به جنگ آنفلوآنزا بروید
دکتر کیمیاگر میگوید برای تقویت سیستم ایمنی در مقابل آنفلوآنزا باید از لبنیات، مایعات ، میوه و سبزی کمک گرفت.
این روزها آنفلوآنزای نوع A حرف روز است. با شروع فصل سرد به تدریج شیوع این بیماری بیشتر هم خواهد شد. متخصصان میگویند این بیماری در کودکان و سالمندان و زنان باردار و در افرادی که به هر دلیلی سیستم ایمنی اشان ضعیف شده باشد، با شدت بیشتری بروز میکند. معنای این حرف، آن است که تقویت سیستم ایمنی میتواند تا حد زیادی ما را در برابر این بیماری مصون نگه دارد. در گفتگو با دکتر مسعود کیمیاگر سعی کرده ایم از راههای تقویت سیستم ایمنی از طریق مصرف مواد غذایی، اطلاع کسب کنیم...

▪ آقای دکتر! با توجه به اینکه میگویند بیماری آنفلوآنزای خوکی در کسانی که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند، شدیدتر بروز میکند؛ بگذارید گفتگو را از اینجا شروع کنیم که با چه غذاهایی میشود سیستم ایمنی را تقویت کرد؟
ـ برای تقویت سیستم ایمنی یکسری کارهای کوتاه مدت داریم و یکسری کارهای درازمدت. تغذیه دراز مدت تقویت کننده سیستم ایمنی شامل مصرف مواد پروتئینی، اسیدهای چرب امگا ۳ و به طور اختصاصی عناصر روی، آهن و سلنیوم است و تغذیه کوتاه مدت متشکل از مصرف ویتامینهاست. ویتامینهای موثر شامل ویتامین A، E و C میشود که به طور اخص در میوه ها و انواع سبزیها وجود دارند. ویتامین A در طالبی، سیب، سبزیهای نارنجی مثل هویج و کدو حلوایی و گوجه وجود دارد و با داشتن بتاکاروتن که پیشنیاز ویتامین A است میتواند مقادیر مورد نیاز به این ویتامین را تامین کند. ویتامین E نیز در جوانه گندم، جوانه های حبوبات و خود حبوبات موجود است. ویتامین C بیشتر در مرکبات، گوجه، کیوی و توت فرنگی وجود دارد. اسیدهای چرب امگا ۳ نیز در گردو، ماهی و روغن کانولا یافت میشوند. عنصر آهن به ویژه در گوشت قرمز، زرده تخم مرغ، سبزیهای دارای برگهای سبز تیره و حبوباتی مثل عدس موجود است. در ضمن توصیه میشود به همراه آهن موجود در مواد غذایی گیاهی، ویتامین C نیز مصرف شود تا جذب آنها بالا برود. به این دلیل مصرف توأم منابع غذایی این دو توصیه میشود. به همین دلیل لازم است در درجه اول حبوبات خوب پخته شود و بعد با گوجه فرنگی، سالاد یا آب پرتقال که ویتامین C فراوانی دارند، میل شود. عنصر روی هم در گوشت قرمز، حبوبات، جوانه گندم، مغزها و دانه های روغنی موجود است. بنابراین چه بهتر که هر روز از منابع غذایی ۳ تا ۴ ماده مغذی یاد شده استفاده کنید.
▪ آیا این درست است که میگویند آجیل هم در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد؟
ـ بله، مغزها مملو از ویتامین E و روی بوده و در بینشان، بادام زمینی بهترین گزینه است زیرا هم تامین کننده ویتامین E و روی است و هم پروتئین خوبی دارد. به علاوه روغن موجود در آن نیز به این امر یعنی تقویت سیستم ایمنی کمک میکند. در ضمن فراموش نکنید برای آنکه امگا ۳ بیشتری مصرف کنیم گردو کمک کننده است. در ضمن مغزها سلنیوم بسیاری دارند که تقویت کننده سیستم ایمنی است و در این شرایط بهتر است هر روز دریافت شود.
▪ فلاونوییدها چهطور؟
ـ این ترکیبات به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی به تقویت سیستم ایمنی کمک کرده و منبع غذایی اصلیشان میوه ها و سبزیهای رنگی است. از این رو توصیه میشود همه خانوادهها آنها را در برنامه غذایی روزانه اشان بگنجانند.
▪ چندی پیش، بعضیها خبری را منتشر کردند درباره مفید بودن قارچ برای تقویت سیستم ایمنی. آیا این خبر، صحت دارد؟
ـ متاسفانه خیر؛ این نوع خبر کاملا بی پایه بود. چندی پیش خبری در رابطه با موز هم بود که آن هم علمی و معتبر نبود. همه مواد غذایی در تقویت سیستم ایمنی نقش دارند اما در اینجا به موادی اشاره میکنیم که ویژگی اصلی آنها تقویت سیستم ایمنی است. موز و قارچ سلنیوم دارند اما به مقدار بسیار کم که اصلا قابل ملاحظه نیست و برای تامین این ماده معدنی، خوردن آنها توصیه نمیشود.
▪ چه عواملی سبب تضعیف سیستم ایمنی ما میشود؟
ـ به طور کلی، ضعیف بودن بدن، لاغر یا چاق بودن بیش از حد، در معرض آلودگی هوا قرار گرفتن، مصرف مواد غذایی دارای افزودنیهای زیاد و... میتواند بدن را ضعیف کرده و به ویژه بر سیستم ایمنی تاثیر بگذارد. رفع موارد یاد شده میتواند تا حد زیادی کارگشا باشد.
▪ برای مقابله با آنفلوآنزا چه توصیهای دارید؟
ـ اول از همه، مصرف خانواده لبنیات که همه اشان پروتئین و کلسیم بالایی دارند؛ دوم مصرف میوه و سبزی که ویتامین A و C زیادی دارند و در نهایت، مصرف مایعات فراوان میتواند در تقویت سیستم ایمنی و مقابله با ویروس آنفلوآنزا موثر باشد. پس حتما توصیه های یاد شده را در برنامه غذایی خود و خانواده اتان بگنجانید تا احتمال ابتلایتان کاهش یابد و شدت بیماریتان کم شود.
● رژیم پیشنهادی برای تقویت ایمنی
▪ صبحانه
ـ شیر/ ۱ لیوان
ـ نان سنگک/ ۵ برش
ـ پنیر/ ۱ قوطی کبریت
ـ گردو/ ۲ عدد
▪ میانوعده ساعت ۱۰
ـ سیب/ ۱ عدد
ـ کیوی/ ۲ عدد
▪ ناهار
ـ سبزی پلو/ ۶ قاشق غذاخوری
ـ ماهی کباب شده/ ۱۰۰ گرم
ـ سبزیجات بخارپز (شامل کدوحلوایی، گوجهفرنگی، فلفلدلمهای و هویج) / ۱ بشقاب کوچک
ـ آب پرتقال/ ۱ لیوان
▪ عصرانه
ـ انار/ ۱ عدد
ـ لیموشیرین/ ۲ عدد
▪ شام
ـ نان سنگک/ ۳ برش
ـ سینه مرغ کباب شده/ ۱۰۰ گرم
ـ سالاد سبزیجات (شامل جوانه گندم، گوجهفرنگی، کلم بروکلی و کاهو)/ ۱ بشقاب کوچک
ـ دوغ/ ۱ لیوان
▪ قبل از خواب
ـ شیر و عسل/ ۱ لیوان

 




 

دانلود فايل

نظردهی
نام :
ایمیل :
نظر :
نظرات
نظری ثبت نشده است